Over het ontstaan van Wimber

Zwemclub Wimber werd op 15 september 1964 opgericht als onderdeel van de Sociaal Kulturele Werkgemeenschap HET FORUM waaronder naast het zwemmen bij Wimber in verschillende andere clubs sportieve activiteiten ontwikkeld werden (turnen, fietsen, wandelen, volleybal, judo, dans, …) Het Forum hield enkele jaren geleden op te bestaan als overkoepelend orgaan en alleen de turnclub en de zwemclub zijn nog  actief.

De naam van onze zwemclub komt van een karperachtige zeevis, de Abramis Wimba.

Er waren in het Brusselse nog niet al te veel zwembaden, en Wimber kon een plaats krijgen in het zwembad van Anderlecht. Wegens de grote afstand vanuit Oudergem werd er speciaal busvervoer voorzien naar het zwembad en terug.

Jaren later, bij de oprichting van zwembad Calypso in Watermaal-Bosvoorde, verhuisde Wimber naar dit dichterbij gelegen zwembad waar we onze zwemactiviteit op woensdag van 18 tot 19 uur konden verder zetten.

Aanvankelijk werd ook hier nog vervoer ingelegd. De weg naar het zwembad was voor de meeste leden echter geen probleem, en het vervoer werd geleidelijk aan afgeschaft.

We hadden 2 zwembanen ter beschikking. In de loop der jaren werd het echter steeds moeilijker om die voorbehouden banen ook voor Wimber vrij te houden. Ook de aangroei van leden maakte het op de duur steeds moeilijker om de zwemlessen ordentelijk te laten verlopen in die beperkte ruimte.

Het bestuur besloot dan ook in 2002 om uit te kijken naar een alternatief.

Hoewel we wisten dat er veel vraag was naar het zwembad van de VUB waagde het bestuur in dat jaar zijn kans en contacteerde de Faculteit lichamelijke opvoeding en kinesitherapie van de VUB die het zwembad beheerd. Het bleek nu dat de decaan van deze faculteit op dat ogenblik Prof. Dr. J.P. Clarijs was die in zijn studententijd nog zwemmonitor geweest was bij Wimber.

Op de vraag naar de mogelijkheid om van het VUB zwembad de thuishaven van Wimber te maken kwam prompt een positief antwoord.

Met de steun en subsidie van de VGC sportdienst kon Wimber het volledig zwembad op vrijdag van 19 tot 20 uur huren.

En zo zwemmen de Wimberleden sinds september 2002 in het VUB zwembad. Sedert januari 2003 word er tijdens dat uur ook aan Aquagym gedaan, en met groot succes.

Na ons zwemseizoen 2015-2016 werd het zwembad gesloten voor renovatie en wederopbouw. Ook voor de uitvoering van deze werken droegen onze leden door een gesubsidieerde  zwemmarathon een bescheiden steentje bij.

De werken duurden uiteindelijk iets langer dan oorspronkelijk gepland, maar sinds eind januari 2018 zwemt Wimber terug in een vernieuwd zwembad.